jueves, 27 de diciembre de 2012

PELAR ES PORC


MENORQUÍ

Pelar es porc

P
er a pelar es porc s’escalfava aigua dins una caldera i, quan casi bullia, es posava dins un cubell (a sa part de ponent de Menorca ho feien dins una pastera), acte seguit s’hi posava es porc en remull dins s’aigo per a escaldar-lo. Se’l feia borinar a fi que no quedàs cap part des cos de s’animal sense haver estat dins s’aigo calenta.
Una vegada escaldat, se’l pelava rascant amb pedres tosques[1] i as final se’l afaitava amb ganivets ben esmolats.

CASTELLANO

Pelar el cerdo

P
ara pelar el cerdo se calentaba agua dentro de una caldera y cuando casi hervia se ponia en el interior de una tina (en la parte de poniente de Menorca lo hacían dentro de una artesa) le escaldaba. Seguidamente se ponía el cerdo dentro de dicha tina. Se le removía con el fin de que no quedara ninguna parte del cuerpo del animal sin remojarse en agua caliente. Una vez escaldado, se le pelaba rascando con piedras toba[1] y al final se le afeitaba con cuchillos bien afilados

M. Seguí Pons

[1] Ses pedres tosques són un producte volcànic esponjós molt lleutger, és dur però sembla una esponja. Es seus trossos porosos i rasposos s’empren per a pelar es porcs morts.


[1] Las piedras toba son piedras volcánicas poco compactas sus trozos porosos y rasposos se utilizan para pelar los cerdos sacrificados en las matanzas



No hay comentarios:

Publicar un comentario