viernes, 30 de enero de 2015

Batre ciurons


MENORQUÍ

Batre ciurons

P

er batre ciurons s’agafava amb una mà, per s’arrel, un punyat de ciuroneres seques. Amb s’altre mà s’agafava una maça amb sa qual es picava damunt ses ciuroneres fins que no hi quedessin bajoques sense obrir. Una volta aconseguit, s’amollava aquest punyat se’n agarrava un altra i així successivament.
Aquest sistema era per batre quantitats petites. Quan n’hi havia més es batien dalt s’era amb una o varies bísties.


CASTELLANO

Trillar garbanzos

P
ara trillar garbanzos se cogía con una mano por la raíz, un puñado de matas secas de garbanzos. Con la otra mano se agarraba un mazo con el cual se golpeaba sobre las matas hasta que quedasen rotas todas las vainas. Una vez conseguido se soltaba el manojo para acto seguido coger otro sin trillar i así sucesivamente.
Este sistema se usaba para trillar cantidades pequeñas. Cuando eran más abundantes, se hacía en la era con una o varias bestias.

                                                   M. Seguí Pons 






No hay comentarios:

Publicar un comentario